top of page
bandkeramieker-0001.jpg

Bandkeramiek Centrum mOERveld

bandkeramiekback_Tekengebied 1.jpg
bandkeramischdorp.jpeg

Wat is de Bandkeramiek?

De bandkeramische cultuur, ook wel bekend als de Lineaire Bandkeramiek (LBK), was een neolithische cultuur die zich verspreidde over grote delen van Europa van ongeveer 5500 tot 4500 v.Chr. De naam "Lineaire Bandkeramiek" verwijst naar de karakteristieke versiering van het aardewerk van deze cultuur, die bestond uit lijnen en banden.

 

De bandkeramische cultuur wordt beschouwd als een van de eerste agrarische culturen van Europa, met de overgang van een jager-verzamelaar levensstijl naar een sedentaire landbouwcultuur. Ze leefden in grote boerderijen, waarvan er een op dit moment is gereconstrueerd op BC mOERveld.

blaaspijp.jpg

5000BC

logo_5000bc-7.png

BC mOERveld trekt met project 5000BC een lijn door de Nederlandse geschiedenis: vanaf het moment waarop mensen voor het eerst op één plek gingen wonen en land begonnen te cultiveren; via het heden – 7000 jaar later – waarin de mens inziet dat de grondstoffen en de draaglast van de aarde niet onuitputtelijk zijn; naar de toekomst, waarin de mens zijn verhouding tot de natuur zal herzien om de aarde – onze leefomgeving – gezond te houden.

Bandkeramischeboerderij.jpeg
DSC_0312.JPG
mOERveld_web-3704.jpg

01

In de paalsporen van de Bandkeramiekers

Op BC mOERveld wordt er samen met vrijwilligers, omwonenden, schoolgaande jeugd en professionals gewerkt aan de bouw van de eerste bandkeramische boerderij van Limburg. 

 

Een unieke boerderij uit de tijd van Raf de Berendoder; een Bandkeramische knul van 11 jaar. Een kerel die samen met zijn ouders en familieleden, 7000 jaar geleden, vanuit het oosten hierheen kwam om zich te gaan ‘nederzetten’. Zij vestigden zich als eerste boeren van Nederland in het huidige Zuid-Limburg. Dit is dan ook de reden waarom juist hier de Bandkeramiek tastbaar wordt.

Een fantastisch en creatief bouwbelevingsproject waarin we een toer door het verre verleden gaan maken. Aan de hand van oude verhalen, verloren ambachten en tradities, maken we kennis met Raf en zijn natuurlijke omgeving. Samen met Raf en zijn familie bouwen we een 7000 jaar oude boerderij, opgetrokken met natuurlijke en lokale materialen. 

Het bouwen van zo’n gigantische boerderij vereist natuurlijk veel tijd, energie en kennis. Wij van BC mOERveld, samen met verschillende partners en professionals, leiden de bouw in goede banen. 

02

Archeo-realityserie over de Bandkeramiek

De eerste archeorealityserie van Nederland. Centraal staat de geschiedenis van de OER-boeren van Nederland, België en Duitsland. De serie volgt de reconstructie van een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij op BC mOERveld, waar een moeder en haar zonen met behulp van een divers team van professionals, ambachtslieden en vrijwilligers op traditionele wijze een replica van het oudste bouwwerk van Nederland bouwen. 

 

De uitdagingen en complexiteit van het bouwproces worden blootgelegd, terwijl de serie ook teruggaat in de tijd om de levenswijze, afkomst en aard van de Bandkeramiekers te verkennen. Vanuit het heden reist de serie naar het verleden om de prehistorische mensen te ontmoeten die 7.000 jaar geleden deze boerderijen bouwden. Tegelijkertijd werpt de serie een blik op de hedendaagse agrarische sector en stelt de vraag of er lessen kunnen worden getrokken uit het verleden van deze OER-boeren met betrekking tot hedendaagse uitdagingen op het gebied van milieu en duurzaamheid. 

Meer weten over de archeo-realityserie?

5000bc-realitydocu.jpeg
team-evelo-eAonqo8auzw-unsplash.jpg
oerboer.jpg
visit-zuid-limburg-fietsroute-de-oerboer-route.webp

03

Visit Zuid-Limburg OERboeren fietsroute

De Bandkeramiekers woonden op de vruchtbare lössgronden in Zuid-Limburg, van Maastricht tot aan Sittard. Op initiatief van Visit Zuid-Limburg is in de gemeenten Beek, Sittard-Geleen, Maastricht en Meerssen een Bandkeramische fietsroute gerealiseerd. 

BC mOERveld is hét start- en eindpunt van de 'De OERboer fietsroute.' Deze route voert je langs alle Bandkeramische hotspots in Zuid-Limburg aan de hand van twee lussen.

Het verhaal dat verteld wordt, gaat over de eerste mensen in Nederland die zich als boeren op een vaste plek vestigden. Met de OERboer fietsroute is een grote stap gezet om dit belangrijke thema uit onze geschiedenis in de schijnwerpers te zetten voor het grote publiek.

Kijkt u ernaar uit om binnenkort langs te fietsen? Aarzel dan niet om te stoppen op BC mOERveld voor een kopje koffie en laat u inspireren. De route met meer informatie in de vorm van een boekje is nu online te verkrijgen op de website van Visit Zuid-Limburg of fysiek op BC mOERveld.

 

Meer weten over de route?

04

eXpeditie Bandkeramiek

eXpeditie is een serie over geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed voor het hele gezin, met een accent op de jeugd. In 2022 werd eXpeditie genomineerd voor een Cinekid Award in de categorie Beste Nederlandse Non-Fictie Serie.

Naast de educatieve projecten voor de jeugd omtrent het thema Bandkeramiek op BC mOERveld uitgevoerd door NME-Atelier, is het ook belangrijk om de jeugd online te bereiken. Omdat de doelgroep van eXpeditie voor een belangrijk deel uit scholieren bestaat is dit een perfecte manier om de jeugd via de moderne kanalen te bereiken en te informeren over de Bandkeramiek.

Meer weten over de serie 'eXpeditie'?

Scherm­afbeelding 2022-12-10 om 16.06_edited.jpg
Scherm­afbeelding 2023-03-15 om 12.34.37.png

Project partners

moerveld-logo.jpg
mosasaurusfilm-logo.jpg
visit-logo.jpg
kf-logo.jpg

Meld je aan als groep

Op BC mOERveld komt de tijd van de Bandkeramiekers pas écht tot leven. BC mOERveld is open en gastvrij voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. 

Wij bieden een breed scala aan échte OER-activiteiten, zoals vuur maken met vuursteen, boogschieten, lemen, rietdekken en nog veel meer! 

 

Of je nu een groep schoolgaande jeugd, een bedrijfsteam of een vereniging vertegenwoordigt, wij hebben activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden en interesses. We geloven dat we veel kunnen leren van onze voorouders, vooral als het gaat om duurzaamheid en het leven in harmonie met de natuur. Dit maakt onze activiteiten niet alleen leuk en leerzaam, maar ook relevant voor de uitdagingen van vandaag de dag.

 

Meld je groep vandaag nog aan voor een unieke en inspirerende ervaring op BC mOERveld.

Contact

Hazenstraat 1, 6243 EC

Moorveld, Nederland

  • TikTok
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Bezoek BC mOERveld

Kom gerust langs

Woensdag en zaterdag geopend
10:00 - 17:00 uur

bottom of page