top of page

In de paalsporen van de Bandkeramiekers

Bandkeramische boerderij

Op BC mOERveld wordt er samen met vrijwilligers, omwonenden, schoolgaande jeugd en professionals gewerkt aan de bouw van de eerste bandkeramische boerderij van Limburg. 

Bandkeramiek in Moorveld

De Bandkeramische boeren waren slimmeriken. Ze bouwden hun boerderijen precies op de plekken waar ze wisten dat ze beste oogsten zouden halen: op de Zuid-Limburgse lössgrond.

 

Archeologen hebben in de afgelopen eeuw op tal van plekken de resten gevonden van de boerderijen en nederzettingen van de Bandkeramiekers: in Stein, Elsloo, Beek, Sittard, Geleen en Maastricht.

 

Ook in Moorveld hebben archeologen van allerlei vondsten uit de tijd van de Bandkeramiek gedaan: een deel van een maalsteen (links) en een dissel(bijl) (midden onder), pijlpunten (rechtsboven) en schrabbers (rechtsonder).

Deze vondsten doen vermoeden dat er op Moorveld – naast of zelfs onder BC mOERveld! – ook een bandkeramisch dorp heeft gelegen. Maar zeker weten we dat nog niet. Hopelijk kunnen archeologen ons hier in de toekomst meer over vertellen.

Bandkeramiek.jpg
mOERveld_web-3704.jpg

Handje helpen?

Op BC mOERveld wordt er samen met vrijwilligers, omwonenden, schoolgaande jeugd en professionals gewerkt aan de bouw van de eerste bandkeramische boerderij van Limburg.  Een fantastisch en creatief bouwbelevingsproject waarin we een toer door het verre verleden gaan maken. Aan de hand van oude verhalen, verloren ambachten en tradities, maken we kennis met de tijd van de Bandkeramiekers. 

De bandkeramische boerderij moet in de toekomst fungeren als een centrale plek waar verhalen tot leven komen en waar diverse bandkeramische activiteiten plaatsvinden. Het wordt het bruisende centrum van de bandkeramische nederzetting waar bezoekers kunnen genieten van boeiende verhalen over het leven van de eerste boeren en de geschiedenis van de bandkeramische cultuur. Bovendien zullen er regelmatig workshops en demonstraties worden georganiseerd, waarbij mensen zelf kunnen deelnemen aan ambachtelijke activiteiten zoals het lemen van wanden, het maken van vuur met vuursteen en het telen van gewassen.

Het bouwen van zo’n gigantische boerderij vereist veel tijd, energie en kennis. Wij van BC mOERveld, samen met verschillende partners en professionals, leiden de bouw in goede banen. Met dank aan de steun van Provincie Limburg is de bouw al flink opgeschoten, maar om de bouw volgens het begrote plan af te maken is er nog een stuk funding nodig.

Wilt u ons een handje helpen? Ja, graag! Klik hieronder om naar het formulier te gaan waarin u zelf kunt aangeven op welke manier u ons wilt ondersteunen. Elke vorm van steun is welkom en afhankelijk van het type steun staat hier natuurlijk ook een bijpassende tegenprestatie tegenover.

Ervaar het verleden,
bouw de toekomst

Bij BC mOERveld geloven we dat de beste manier om de geschiedenis te begrijpen is door er zelf in aanraking mee te komen. Door samen te werken aan de bouw van de bandkeramische boerderij, kunnen mensen de oude ambachten ervaren en leren hoe de eerste boeren hun dagelijkse leven organiseerden. We streven ernaar om de kennis en vaardigheden van onze voorouders levend te houden.

De bouw van de boerderij is slechts de eerste stap op weg naar een volledige nederzetting, zoals deze eruitzag in de tijd van de Bandkeramiekers. Ons uiteindelijke doel is om een living history te creëren waar iedereen van kan profiteren. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, expert of beginner - bij BC mOERveld draait het om samenwerking en het delen van kennis. 

Door de betrokkenheid van verschillende individuen en organisaties, kunnen we gezamenlijk deze bijzondere boerderij tot stand brengen. Het is een project waarin de gemeenschap actief meewerkt en meedenkt, waardoor de boerderij een levendige plek wordt die voor iedereen toegankelijk is.

 

Het is een project dat ons verbindt met onze geschiedenis en tegelijkertijd een inspiratiebron is voor de toekomst. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan dit prachtige initiatief en samen te bouwen aan een levendig stuk erfgoed dat ons allemaal toebehoort.

mOERveld_web-3602.jpg

Project partners

moerveld-logo.jpg
Instagram Post – 5_2x.jpg
Instagram Post – 6_2x.jpg
Instagram Post – 7_2x.jpg

Ik wil een handje helpen!

Het steunen van de bouw kan in allerlei vormen, gewaarwordingen en

gebaren. Geef in het formulier aan in welke vorm u ons graag wilt steunen.

Bedankt voor uw interesse, we nemen z.s.m. contact met u op!

Contact

Hazenstraat 1, 6243 EC

Moorveld, Nederland

  • TikTok
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Bezoek BC mOERveld

Kom gerust langs

Woensdag en zaterdag geopend
10:00 - 17:00 uur

bottom of page